Havet är nyckeln till en hållbar framtid – Centrum för hållbar sjömat får 48 miljoner

Av de 240 000 ton fisk som fiskas upp i Sverige årligen går endast 40 procent till matkonsumtion. Samtidigt importerar Sverige tre fjärdedelar av den mat från sjö och hav som vi äter. Den här obalansen ska det nya forskningscentrumet Blue Food, som koordineras av KTH, råda bot på.

Fortsätt läs mer

Landsbygdsnätverkets webbinarium 18 nov: RAS-odling på land ökar tillgång på svenskodlad fisk

Vattenbruk i form av landbaserade fiskodlingar med recirkulation av vatten, så kallade RAS-odlingar, kan bidra till att Sverige uppnå högre självförsörjningsgrad på odlad fisk. Dessutom kan produktionen av sjömat öka på ett hållbart sätt. Välkommen till ett webbinarium som handlar om vattenbruket, innovationer och det nytänkande som krävs för en hållbar utveckling för branschen. Föredragshållare är Joel Oresten, civilingenjör och företagsledare, och Kristina Snuttan Sundell, SWEMARC:s verksamhetsledare.

Fortsätt läs mer

Första sjögurkorna uppfödda i fångenskap

På Kristineberg marina forskningsstation har för första gången röda signalsjögurkor fötts upp i fångenskap. Målet är att kunna stärka beståndet av sjögurkor i Gullmarsfjorden och att öka kunskapen om sjögurkans roll i hållbar odling av sjömat.

Fortsätt läs mer

Sjögurksforskare diskuterar potentialen

Förra veckan (8/10) hölls det första nätverksmötet för nordiska och kanadensiska sjögurksforskare. Från Göteborgs universitet deltog SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundell och SWEMARC-forskaren Ellen Schagerström. Här svarar de på fyra frågor om sjögurkor och nätverksmötet.

Fortsätt läs mer

Här byggs Sveriges första marina kolonilott

Tänk dig att själv odla räkor, musslor och alger vid bryggan. Det kan bli verklighet i ett pilotprojekt för marina kolonilotter som nu testas på Tjärnö marina laboratorium vid Göteborgs universitet. Vi har ställt sex frågor till projektledaren Maria Bodin.

Fortsätt läs mer

Digitala föredrag: Fem rätters smakmeny - miljösmart sjömat för kräsna konsumenter

På fredag eftermiddag (2/10) deltar forskare från SWEMARC, Göteborgs universitet, i Vetenskapsfestivalens digitala upplaga med fem föredrag, som har fokus på hållbar mat från havet. Alla är välkomna att besöka Vetenskapsfestivalens festivalarena.

Fortsätt läs mer

Kurs: Fiskförädling som landsbygdsföretagande

Välkommen till en kurs i lönsamt landsbygdsföretagande genom fiskförädling. 

Fortsätt läs mer

Vetenskapens värld om framtidens mat

Foto: Per Hansson SVT

Vetenskapens värld reser Sverige runt för att ta del av den senaste kunskapen om hållbar mat. Från Örnsköldsvik till Skåne försöker såväl forskare som bönder på olika sätt knäcka koden till att producera mer nyttiga livsmedel med lägre utsläpp. På Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil intervjuades SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundell och Fredrik Gröndahl från KTH. Följ även med till akvaponiska odlingar av växter och fisk i Härnösand och utanför Stockholm och lyssna när Anders Kiessling, professor i akvakultur vid SLU, berättar om framtidens foder för hållbar fiskodling. 

Fortsätt läs mer

Inspelning: Vattenbruk i symbios med jordbrukslandskapet

Nu har Landsbygdsnätverkets webbinarieserie om hur forskare och vattenbrukare arbetar för att få det svenska vattenbruket ännu mer hållbart dragit igång. 

Fortsätt läs mer

Kan den ruttnande tången bli västkustens nya guld?

Odlade makroalger kan bli en ny industrisektor, som bland annat kan skapa nya jobb och produkter, skriver Dagens Nyheter och tar pulsen på algforskare vid Göteborgs universitet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Fortsätt läs mer

Forskare: "Havsmat ska föda jordens befolkning"

Modeller visar att proteiner från havet – främst hållbar odling av musslor och fisk – kan hjälpa till att föda 10 miljarder människor år 2050. Men då behövs också bättre miljöregler och teknikutveckling.

Fortsätt läs mer

Byråkratin bromsar miljardsatsning på miljölax

Det krävs miljardbelopp för att få fart på fiskodlingsindustrin på land. Samtidigt kan byråkratin påverka satsningarna.

Fortsätt läs mer

Virtuell algkonferens

Den virtuella konferensen "Seaweed for Health", som hålls 24-25 augusti, bjuder in deltagare med intresse för kommersialisering av alger, forskning och hälsa.

Fortsätt läs mer

Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk

Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket arbetar för närvarande med att ta fram en ny gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk. Arbetet sker i nära dialog med fiskets och vattenbrukets intressenter och har nu resulterat i ett första förslag till strategi.

Fortsätt läs mer

Kommer i höst: Fyra webbinarier om hållbart vattenbruk

I Landsbygdsnätverkets nya webbinarieserie ”Hållbart från norr till söder” görs en djupdykning i vattenbrukets olika produktionsformer, utmaningar och möjligheter.

Fortsätt läs mer

Dag för hållbar gastronomi med sjömat i fokus

Idag är det FN:s internationella dag för hållbar gastronomi, vilket vi firar med GU-forskaren och SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundells video om hållbar matproduktion i havet.

Fortsätt läs mer

Snart kan protein från skogen användas som fiskfoder

Fiskfoder består ofta av fisk- eller sojamjöl. Det är inte hållbart när produktionen av odlad fisk ökar. RISE har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen. Nu ska det internationella projektet FISK knyta samman aktörer så att produktion av fiskfoder baserad på skogsråvara kan bli verklighet.

Fortsätt läs mer

Delta i enkätundersökning om SDG:er och vattenbruk

Nu vill EU-projektet AquaVitae kartlägga och ranka globala hållbarhetsmål i relation till odlade arter, som musslor, ostron, alger och sjögurkor.

Fortsätt läs mer