Odlad havskatt på tallriken i framtiden

IMG_7243_Ida-H-kopia Foto: Ida Hedén

I framtiden kan odlad havskatt dyka upp i fiskdiskarna i Sverige. Fisken med det delikata fasta köttet har dock lite annorlunda odlingsförutsättningar, jämfört med lax. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

– Det är inte hållbart att bara odla en sorts fisk ur ett mångfaldsperspektiv både för marknaden och för matsäkerheten. I min avhandling har jag sett att vi också skulle kunna odla havskatt (Anarhichas lupus). Det är en art som naturligt vistas i trånga utrymmen nära bottnen, där den söker föda. Den är lugn och stresstålig och ur ett djurvälfärdsperspektiv tyder mina studier på att havskatten har stor potential att lämpa sig för odling. Men den växer lite långsammare och kräver ett annat foder, säger Ida Hedén, doktor på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Läs mer på Göteborgs universitets hemsida.

Alger kan ersätta sojabönor som proteinkälla
Save-the-date: Nationella vattenbrukskonferensen, ...

Följ oss på Twitter