Lunchwebbinarium om satsningen "Blå mat - centrum för framtidens sjömat", 11 maj

Gunilla Rosenqvist och Lillemor Lindberg föreläser i Landet lär-webbinariet den 11 maj.

Hur kan vi ta vara på den svenska sjömatens enorma potential? Och hur kan vi göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat? I webbinariet den 11 maj presenterar Lillemor Lindberg och Gunilla Rosenqvist satsningen "Blå mat - centrum för framtidens sjömat".

Fortsätt läs mer
  25 Träffar
25 Träffar

Webinarium om globala vattenbrukets utveckling de senaste 20 åren

Den 30 april hålls en öppen online-diskussion utifrån Nature-artikeln "A 20-year retrospective review of global aquaculture". I diskussionen medverkar författarna till artikeln och andra forskare inom området. Webinariet arrangeras av Table, som är ett samarbete mellan SLU, Oxfords universitet och universitetet i Wageningen.

Fortsätt läs mer
  46 Träffar
46 Träffar

Hur går det med "Miljökassen"?

Innovationsprojektet "Uppsamling av partikulärt spill och slamhantering från odling av fisk i öppna system" utvecklar teknik med målet att minska miljöpåverkan från fiskodlingar i öppna kassar och därmed förbättra möjligheterna för fiskodlingsbranschen att växa. Vad har hänt hittills i projektet? 

Fortsätt läs mer
  53 Träffar
53 Träffar

Digitalt smakprov på morgondagens mat från havet

Följ med forskare från Göteborgs universitet på en spännande virtuell smakresa med den nya blå maten – framtidens mat – och få reda på hur man på bästa sätt kan odla god, hållbar och näringsriktig sjömat.

Fortsätt läs mer
  56 Träffar
56 Träffar

Distanskurs i vattenbruk, 17-20 maj

Under fyra dagar varvas teori och praktiska exempel kopplat till modern vattenbruksteknik och innovativ blå bioteknologi. Utbildningen riktar sig till verksamhetsutövare och studenter och syftar till att utveckla vattenbrukskompetens och ge utökade karriärmöjligheter. Sista dag för anmälan är 25 april.

Fortsätt läs mer
  262 Träffar
262 Träffar

Ny universitetskurs i hållbart vattenbruk (15 hp distans halvfart)

Till hösten startar en ny fristående kurs på SLU! Kursen avser att ge grundläggande kunskaper inom ämnet vattenbruk och riktar sig mot studenter på kandidat- och masternivå och andra intresserade som vill lära sig mer om akvakultur, som ett komplement till deras huvudämne/arbete. Ansök senast 15 april (kursen är nu även öppen för sen anmälan).

Fortsätt läs mer
  346 Träffar
346 Träffar

Akvaponiingenjör, YH-utbildning distans

Väddö folkhögskola har i samarbete med Campus Roslagen och Utvecklingscentrum för vatten samt branschen tagit fram en yrkeshögskoleutbildning till akvaponiingenjör. I höst startar den första utbildningsomgången. Utbildningen leder till ett yrke som odlingsspecialist inom akvaponiska system. Ansök senast 16 maj.

Fortsätt läs mer
  394 Träffar
394 Träffar

Fiskodlingarna flyter upp på land

Läs tidningen Extrakts artikel om forskaren Anders Kiessling, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och expert på akvakultur, som pratar om bland annat landbaserade odlingar.

Fortsätt läs mer
  398 Träffar
398 Träffar

Debatt kring vattenbruk tog ny fart i riksdagen

Oppositionspolitiker lyfte rapport om entreprenörers egna erfarenheter och upplevelser i riksdagsdebatt om vattenbrukets långsamma utveckling i Sverige, vilket är positivt anser forskare vid Göteborgs universitet.

Fortsätt läs mer
  512 Träffar
512 Träffar

Samodling av sjömat ger win-win situation

Algforskaren Luca Rugiu undersöker sina alger. Foto: Johan Wingborg.

Att odla alger, musslor och fisk tillsammans är inte bara ett hållbart odlingssätt, det ger dessutom större skördar. Det visar ny forskning från SWEMARC vid Göteborgs universitet.

Fortsätt läs mer
  441 Träffar
441 Träffar

Guide till bra val av sjömat

Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk vill med skriften "Fisk och fiske - vad är det som gäller" försöka ge lättillgänglig information till ansvariga för inköp och upphandling av livsmedel och till en intresserad allmänhet, för att kunna göra ännu bättre medvetna val av sjömat.

Fortsätt läs mer
  384 Träffar
384 Träffar

Havet är nyckeln till en hållbar framtid – Centrum för hållbar sjömat får 48 miljoner

Foto: Erika Sundell

Av de 240 000 ton fisk som fiskas upp i Sverige årligen går endast 40 procent till matkonsumtion. Samtidigt importerar Sverige tre fjärdedelar av den mat från sjö och hav som vi äter. Den här obalansen ska det nya forskningscentrumet Blue Food, som koordineras av KTH, råda bot på.

Fortsätt läs mer
  551 Träffar
551 Träffar

Landsbygdsnätverkets webbinarium 18 nov: RAS-odling på land ökar tillgång på svenskodlad fisk

Vattenbruk i form av landbaserade fiskodlingar med recirkulation av vatten, så kallade RAS-odlingar, kan bidra till att Sverige uppnå högre självförsörjningsgrad på odlad fisk. Dessutom kan produktionen av sjömat öka på ett hållbart sätt. Välkommen till ett webbinarium som handlar om vattenbruket, innovationer och det nytänkande som krävs för en hållbar utveckling för branschen. Föredragshållare är Joel Oresten, civilingenjör och företagsledare, och Kristina Snuttan Sundell, SWEMARC:s verksamhetsledare.

Fortsätt läs mer
  341 Träffar
341 Träffar

Första sjögurkorna uppfödda i fångenskap

På Kristineberg marina forskningsstation har för första gången röda signalsjögurkor fötts upp i fångenskap. Målet är att kunna stärka beståndet av sjögurkor i Gullmarsfjorden och att öka kunskapen om sjögurkans roll i hållbar odling av sjömat.

Fortsätt läs mer
  314 Träffar
314 Träffar

Stöd till projekt för främjande av svenskt vattenbruk

Jordbruksverket utlyser 2,4 miljoner kronor till projekt för att främja svenskt vattenbruk. Syftet är att stärka livsmedelskedjan och öka produktionen av livsmedel. Din ansökan ska ha kommit in till Jordbruksverket senast den 9 november 2020.

Fortsätt läs mer
  344 Träffar
344 Träffar

Sjögurksforskare diskuterar potentialen

Förra veckan (8/10) hölls det första nätverksmötet för nordiska och kanadensiska sjögurksforskare. Från Göteborgs universitet deltog SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundell och SWEMARC-forskaren Ellen Schagerström. Här svarar de på fyra frågor om sjögurkor och nätverksmötet.

Fortsätt läs mer
  330 Träffar
330 Träffar

Utlysning: Kunskap för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem

Formas utlyser medel för projekt som ska samla kunskapsläget inom Hållbar sjömatsproduktion eller Konsumentbeteende och konsumentval. Kunskapssammanställningarna ska tillgängliggöras och främja kunskaps- och kompetensutvecklingen hos livsmedelssystemets aktörer på kort och lång sikt. Ansök senast 4 nov 2020.

Fortsätt läs mer
  271 Träffar
271 Träffar

Forskning om fiskvälfärd prisas

Albin Gräns vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har tilldelats Djurskyddet Sveriges djurskyddspris för sin forskning på fiskars välfärd.

Fortsätt läs mer
  379 Träffar
379 Träffar

Här byggs Sveriges första marina kolonilott

Tänk dig att själv odla räkor, musslor och alger vid bryggan. Det kan bli verklighet i ett pilotprojekt för marina kolonilotter som nu testas på Tjärnö marina laboratorium vid Göteborgs universitet. Vi har ställt sex frågor till projektledaren Maria Bodin.

Fortsätt läs mer
  318 Träffar
318 Träffar

Digitala föredrag: Fem rätters smakmeny - miljösmart sjömat för kräsna konsumenter

På fredag eftermiddag (2/10) deltar forskare från SWEMARC, Göteborgs universitet, i Vetenskapsfestivalens digitala upplaga med fem föredrag, som har fokus på hållbar mat från havet. Alla är välkomna att besöka Vetenskapsfestivalens festivalarena.

Fortsätt läs mer
  212 Träffar
212 Träffar

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.nkfv.se/