Vetenskapens värld om framtidens mat

FramtidensMat_C-lite_20200915-070127_1 Foto: Per Hansson SVT

Vetenskapens värld reser Sverige runt för att ta del av den senaste kunskapen om hållbar mat. Från Örnsköldsvik till Skåne försöker såväl forskare som bönder på olika sätt knäcka koden till att producera mer nyttiga livsmedel med lägre utsläpp. På Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil intervjuades SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundell och Fredrik Gröndahl från KTH. Följ även med till akvaponiska odlingar av växter och fisk i Härnösand och utanför Stockholm och lyssna när Anders Kiessling, professor i akvakultur vid SLU, berättar om framtidens foder för hållbar fiskodling. 

Jordbruket står inför stora och svåra utmaningar, men det finns lösningar också. När åkrarna inte räcker till för fler magar att mätta så spås havsbruket explodera. På västkusten växer långa rep i havet med sockertång som blir till algburgare samtidigt som de renar vattnet från övergödning. På botten städar samtidigt sjögurkor skräp innan de hamnar på tallriken. 

En annan idé är att odla närodlade tomater och tropisk frukt i ultramoderna växthus - med hjälp av fiskar - i akvaponiska odlingar. Som för all fiskodling är det avgörande att fodret som fiskarna får är hållbart. I programemt berättar forskare från SLU och RISE hur de samarbetar för att få till en storskalig produktion av framtidens fiskfoder baserat på svampprotein. 

För att minska klimatpåverkan av spannmålsodling har forskare växtförädlat fram en ny typ av flerårigt vete, så att åkrarna inte behöver plöjas och sås varje år. Och när de gula rapsfälten skördats och oljan pressats så kan resterna bli till vegofläsk med högre proteinhalt än i kött. Även hampa väntas bli en ny ingrediens i hållbara rätter. Forskare funderar också på hur man kan övertala de som rynkar på näsan åt framtidsmaten? Att mala mystiska ingredienser och servera dem till influensers är en metod.

Vetenskapens värld om Framtidens mat sänds i SVT2 21 september kl 20.00 och finns på SVTplay redan 20 september.


Medverkande: Fredrik Gröndahl KTH, Kristina "Snuttan" Sundell Göteborgs universitet, Anja Persson Gunnarshögs gård, Ebba-Maria Olson Mossagården, Karolina Östbring Lunds universitet, Karin Wendin Högskolan Kristianstad, Håkan Jönsson Lunds Universitet, Andreas Ahrens Disgusting Food Museum,  Carola Magnusson Carolas Eko, Richard Tellström Stockholms universitet, Maja De Bernardo akvaponiodlare, Hanna Samaan Peckas naturodlingar, Björn Alriksson Rise, Anders Kiessling Sveriges lantbruksuniversitet, Björn Oliviusson KTH, Petrus Jakobsson Bageri Petrus, Anna Westerberg Sveriges lantbruksuniversitet, smakpanel: Sarah, Jonas, Bella, Nathan, Johan Österlund.

Reportar: Johan Bergendorff & Viola Gad. Redaktör: Linus Brohult. Programledare: Victoria Dyring.Kurs: Fiskförädling som landsbygdsföretagande
Inspelning: Vattenbruk i symbios med jordbruksland...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.nkfv.se/