Cirkulärt foder gör svensk regnbågslax grön

Foto: Roxen Communication

En innovation från Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) sjösätter Sveriges första gröna regnbågslax i butik och restaurang. Istället för soja och vildfångad fisk från jordens alla hörn har regnbågslaxen ätit ett svenskt cirkulärt foder av främst insekter som i sin tur ätit matsvinn. I projektet har också Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax deltagit. Regnbågslaxen finns från vecka 45 i utvalda Hemköp-butiker i Stockholm och på ett fåtal restauranger, däribland Urban Deli.

Vår mat ska helst inte äta vår mat

Över 90 procent av världshavens kommersiella fiskbestånd är maximalt nyttjade eller överutnyttjade. Odlad fisk har länge setts som en möjlig lösning för att möta den ökade efterfrågan på fisk och skaldjur utan att öka pressen på världshaven. Samtidigt består konventionellt fiskfoder ofta av importerad vildfångad fisk. Dessutom ingår vanligtvis även soja, en gröda som driver på regnskogsavverkning.

- Det är ett enormt resursslöseri att låta odlad fisk äta soja från Brasilien och fisk från Stilla Havet, samtidigt som det slängs tonvis med mat i Sverige. Matavfallet kan istället användas till att föda upp insekter, en utmärkt föda för fisk. Vår mat ska helt enkelt helst inte äta vår mat, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Läs mer om projektet HÄR 

DN-artikel om projektet, med SLUs bidrag i fokus
Film om Sveriges första gröna regnbågslax uppfödd på svenskt cirkulärt foder (7:50 min)
Informationsblad: Fakta om fiskodling, foder, cirkulära lösningar samt hinder för uppskalning

Nationella vattenbrukskonferensen, 15-16 mars 2022
Mistras utlysning – 50 MSEK för en hållbar blå eko...

Följ oss på Twitter