Första sjögurkorna uppfödda i fångenskap

På Kristineberg marina forskningsstation har för första gången röda signalsjögurkor fötts upp i fångenskap. Målet är att kunna stärka beståndet av sjögurkor i Gullmarsfjorden och att öka kunskapen om sjögurkans roll i hållbar odling av sjömat.

Fortsätt läs mer
  354 Träffar
354 Träffar

Stöd till projekt för främjande av svenskt vattenbruk

Jordbruksverket utlyser 2,4 miljoner kronor till projekt för att främja svenskt vattenbruk. Syftet är att stärka livsmedelskedjan och öka produktionen av livsmedel. Din ansökan ska ha kommit in till Jordbruksverket senast den 9 november 2020.

Fortsätt läs mer
  388 Träffar
388 Träffar

Sjögurksforskare diskuterar potentialen

Förra veckan (8/10) hölls det första nätverksmötet för nordiska och kanadensiska sjögurksforskare. Från Göteborgs universitet deltog SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundell och SWEMARC-forskaren Ellen Schagerström. Här svarar de på fyra frågor om sjögurkor och nätverksmötet.

Fortsätt läs mer
  375 Träffar
375 Träffar

Utlysning: Kunskap för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem

Formas utlyser medel för projekt som ska samla kunskapsläget inom Hållbar sjömatsproduktion eller Konsumentbeteende och konsumentval. Kunskapssammanställningarna ska tillgängliggöras och främja kunskaps- och kompetensutvecklingen hos livsmedelssystemets aktörer på kort och lång sikt. Ansök senast 4 nov 2020.

Fortsätt läs mer
  314 Träffar
314 Träffar

Forskning om fiskvälfärd prisas

Albin Gräns vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har tilldelats Djurskyddet Sveriges djurskyddspris för sin forskning på fiskars välfärd.

Fortsätt läs mer
  425 Träffar
425 Träffar

Här byggs Sveriges första marina kolonilott

Tänk dig att själv odla räkor, musslor och alger vid bryggan. Det kan bli verklighet i ett pilotprojekt för marina kolonilotter som nu testas på Tjärnö marina laboratorium vid Göteborgs universitet. Vi har ställt sex frågor till projektledaren Maria Bodin.

Fortsätt läs mer
  372 Träffar
372 Träffar

Digitala föredrag: Fem rätters smakmeny - miljösmart sjömat för kräsna konsumenter

På fredag eftermiddag (2/10) deltar forskare från SWEMARC, Göteborgs universitet, i Vetenskapsfestivalens digitala upplaga med fem föredrag, som har fokus på hållbar mat från havet. Alla är välkomna att besöka Vetenskapsfestivalens festivalarena.

Fortsätt läs mer
  248 Träffar
248 Träffar

Inspelad kurs: Livsmedelsutbildning för vattenbrukare

Den 3 juni 2020 anordnades en kurs på Gotland för de som vill öka värdet av sina vattenbruksprodukter genom beredning. Utbildningen hölls av Sjömatsfrämjandet och behandlade de krav som ställs på en livsmedelsanläggning. 

Fortsätt läs mer
  285 Träffar
285 Träffar

Kurs: Fiskförädling som landsbygdsföretagande

Välkommen till en kurs i lönsamt landsbygdsföretagande genom fiskförädling. 

Fortsätt läs mer
  284 Träffar
284 Träffar

Vetenskapens värld om framtidens mat

Foto: Per Hansson SVT

Vetenskapens värld reser Sverige runt för att ta del av den senaste kunskapen om hållbar mat. Från Örnsköldsvik till Skåne försöker såväl forskare som bönder på olika sätt knäcka koden till att producera mer nyttiga livsmedel med lägre utsläpp. På Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil intervjuades SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundell och Fredrik Gröndahl från KTH. Följ även med till akvaponiska odlingar av växter och fisk i Härnösand och utanför Stockholm och lyssna när Anders Kiessling, professor i akvakultur vid SLU, berättar om framtidens foder för hållbar fiskodling. 

Fortsätt läs mer
  524 Träffar
524 Träffar

Inspelning: Vattenbruk i symbios med jordbrukslandskapet

Nu har Landsbygdsnätverkets webbinarieserie om hur forskare och vattenbrukare arbetar för att få det svenska vattenbruket ännu mer hållbart dragit igång. 

Fortsätt läs mer
  335 Träffar
335 Träffar

Kan den ruttnande tången bli västkustens nya guld?

Odlade makroalger kan bli en ny industrisektor, som bland annat kan skapa nya jobb och produkter, skriver Dagens Nyheter och tar pulsen på algforskare vid Göteborgs universitet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Fortsätt läs mer
  362 Träffar
362 Träffar

Forskare: "Havsmat ska föda jordens befolkning"

Modeller visar att proteiner från havet – främst hållbar odling av musslor och fisk – kan hjälpa till att föda 10 miljarder människor år 2050. Men då behövs också bättre miljöregler och teknikutveckling.

Fortsätt läs mer
  357 Träffar
357 Träffar

KSLA-medel till forskning om hållbart vattenbruk - deadline 15 sept

KSLA utlyser 630 000 kronor till forskning inom hållbart vattenbruk.
Ansök senast 15 september!

Fortsätt läs mer
  310 Träffar
310 Träffar

Byråkratin bromsar miljardsatsning på miljölax

Det krävs miljardbelopp för att få fart på fiskodlingsindustrin på land. Samtidigt kan byråkratin påverka satsningarna.

Fortsätt läs mer
  301 Träffar
301 Träffar

Virtuell algkonferens

Den virtuella konferensen "Seaweed for Health", som hålls 24-25 augusti, bjuder in deltagare med intresse för kommersialisering av alger, forskning och hälsa.

Fortsätt läs mer
  284 Träffar
284 Träffar

Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk

Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket arbetar för närvarande med att ta fram en ny gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk. Arbetet sker i nära dialog med fiskets och vattenbrukets intressenter och har nu resulterat i ett första förslag till strategi.

Fortsätt läs mer
  460 Träffar
460 Träffar

Kommer i höst: Fyra webbinarier om hållbart vattenbruk

I Landsbygdsnätverkets nya webbinarieserie ”Hållbart från norr till söder” görs en djupdykning i vattenbrukets olika produktionsformer, utmaningar och möjligheter.

Fortsätt läs mer
  562 Träffar
562 Träffar

Dag för hållbar gastronomi med sjömat i fokus

Idag är det FN:s internationella dag för hållbar gastronomi, vilket vi firar med GU-forskaren och SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundells video om hållbar matproduktion i havet.

Fortsätt läs mer
  435 Träffar
435 Träffar

Snart kan protein från skogen användas som fiskfoder

Fiskfoder består ofta av fisk- eller sojamjöl. Det är inte hållbart när produktionen av odlad fisk ökar. RISE har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen. Nu ska det internationella projektet FISK knyta samman aktörer så att produktion av fiskfoder baserad på skogsråvara kan bli verklighet.

Fortsätt läs mer
  444 Träffar
444 Träffar

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.nkfv.se/