Fiskars välfärd i fokus

SLU-professor Bo Algers och hans forskargrupp har beviljats mer än 10 miljoner till Formas-projektet "Djurskydd i moderna produktionssystem för fisk". Genom att mäta stressfaktorer hos fiskar i odling ska produktionen kunna styras så att en bättre djurvälfärd uppnås, vilket även leder till ökad produktion och minskad miljöpåverkan. Projektet är ett samarbete med Göteborgs Universitet.

Fortsätt läs mer
  290 Träffar
290 Träffar

Möjlighetsstudie marin fiskodling del 2

I våras presenterade forskare vid Vattenbrukscentrum Väst rapporten ”Marin fiskodling på den svenska västkusten – odlingsbiologiska förutsättningar”. I ett uppföljande projekt skall en teknisk/ekonomisk utredning kring miljöanpassade system för marint vattenbruk göras.

Fortsätt läs mer
  316 Träffar
316 Träffar

Arbetet med handlingsplanen påbörjat

För att vattenbruksnäringen ska växa på ett hållbart sätt behöver vi både en strategi och en handlingsplan. Arbetet med strategin är klart och arbetet med att ta fram handlingsplanen har nu påbörjats. Jordbruksverket bjuder in till kickoff den 25 sept (anmälan senast 17 sept), mer info om evenemanget finns under "Kalender".

Fortsätt läs mer
  330 Träffar
330 Träffar

Utlysning forskningsmedel vattenbruk

Mistra och Formas har nu publicerat deras gemensamma utlysning med det övergripande målet att bidra till effektivare och miljömässigt hållbara produktionssystem, däribland inom vattenbruket. Sista ansökningsdag 31 okt 2013.

Fortsätt läs mer
  303 Träffar
303 Träffar

Ny publikation om blåmusslors tillväxtmönster

Forskare inom Vattenbrukscentrum Väst visar i ny studie att det finns stabila och förutsägbara rumsliga mönster i tillväxten av blåmusslors biomassa. Dessa resultat är viktiga för det fortsatta arbetet med att områdesplanera för miljömusselodlingar,  d.v.s för möjligheten att använda odling av blåmusslor för att restaurera övergödda havsvikar.

Fortsätt läs mer
  337 Träffar
337 Träffar

Ny bok om havskräftors liv och leverne

"Advances in Marine Biology, vol. 64 - The Ecology and Biology of Nephrops norvegicus" behandlar bland annat havskräftans reproduktion, livscykel och tidiga livsstadier. Boken ger också en sammanställning av befintliga odlingsförsök.

Fortsätt läs mer
  302 Träffar
302 Träffar

SLU i Almedalen - Fisken på bordet!

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) bjuder in till ett smakligt seminarium under Almedalsveckan om fiskens fördelar som mat, vilken fisk vi kan och bör äta och hur vi utvecklar ett resursbevarande fiske och ett hållbart vattenbruk. Det blir fiskfrukost, aktuell forskning och senaste nytt från näringen, forskningsfinansieringen och politiken. Räcker fisken i havet till mat? Fördelar med lokal förvaltning av fisket? Föredrag av forskare och experter från SLU samt inbjudna gäster.

Fortsätt läs mer
  309 Träffar
309 Träffar

MICPROS - från matrester till matfisk

I samband med Sustainability Day 23 april i Stockholm offentliggjordes pristagarna i Green Innovation Contest 2012. SLU-forskaren Matilda Olstorpe och hennes team vann i kategorin resurseffektivisering med bidraget MICPROS.

Fortsätt läs mer
  301 Träffar
301 Träffar

Ny rapport från VBCV

Vattenbrukscentrum Väst på Göteborgs Universitet har under 2012 arbetat med en utredning kring de odlingsbiologiska förutsättningarna för att kunna etablera marin fiskodling i Sverige. Rapporten är nu färdig och finns som nedladdningsbar pdf på Vattenbrukscentrum Västs hemsida samt under publikationer.

Fortsätt läs mer
  316 Träffar
316 Träffar

Master i Aquatic Food Production

SLU har tillsammans med fyra andra nordiska partners tagit fram en nordisk masterutbildning i Aquatic Food Production - Safety and Quality. Målet är att leverera en unik utbildning i akvatisk matproduktion och processering för att stödja den pågående expansionen av fiskindustrin samt att länka primärproduktion, processering och distribution av fisk som livsmedel.

Fortsätt läs mer
  348 Träffar
348 Träffar

Nordiska studenter på Färöarna hjälper sjömatssektorn!

” Vad krävs av fiskodlings- och fiskeindustrin för att en servitris/servitör på en restaurang ska kunna informera sina gäster om ursprunget av fisk/skaldjursrätten de serverar, och skulle det vara av något värde för gästerna? "

Fortsätt läs mer
  308 Träffar
308 Träffar

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.nkfv.se/

Följ oss på Twitter