Fiskhälsa, förebyggande hälsoarbete och fiskvälfärd

Genomförd kurs: Kurs i Fiskhälsa, förebyggande hälsoarbete och fiskvälfärd

Kursen är riktad till dig, som är nuvarande och blivande fiskodlare, samt distriktsveterinärer inom fiskhälsa, men även myndigheter och andra intresserade inom svensk fiskodling är välkomna att delta i mån av plats.

Var: Quality Hotel Sundsvall.

När: 21 nov ca 11:00 – 23 nov ca 12:30, 2023

Kostnader: Det utgår ingen kursavgift men kursdeltagare betalar själva för övernattning och resa.

Schema:

Dag 1 (21 nov)
11:30-12:30 Lunch
13:00-13:15 Introduktion till kursen (NKfV) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
13:15-13:35 Introduktion av och pågående uppdatering av branschriktlinjerna Odlad med omtanke. Del 1 (Matfiskodlarna) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
13:35-13:55 Introduktion av och pågående uppdatering av branschriktlinjerna Odlad med omtanke. Del 2 (Matfiskodlarna) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
13:55-14:00 Bensträckare
14:00-14:20 Introduktion av och pågående uppdatering av branschriktlinjerna Odlad med omtanke. Del 3 (Matfiskodlarna) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
14:20-14:45 Introduktion av och pågående uppdatering av branschriktlinjerna Odlad med omtanke. Del 4 (Matfiskodlarna) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
14:45-15:15 Fika
15:15-15:35 Översikt biosäkerhet och import (regelverk mm) (Jordbruksverket) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
15:35-16:05 Biosäkerhetsrutiner på odling (Umlax, Agtira & Vattenfall) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
16:05-16:15 Bensträckare
16:15-16:45 Distriktsveterinärernas arbete med biosäkerhet och vad som är i fokus vid besök på anläggningar (Statkraft) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
16:45-17:30 Gruppövning biosäkerhet (Statkraft & Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA)
18:30- Middag

Dag 2 (22 nov)
08:30-09:10 Fiskars anatomi och fysiologi kopplad till odlingsmiljön (Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
09:10-09:15 Bensträckare
09:15-09:35 Fiskhälsa, välfärd och stressfysiologi (Göteborgs universitet, GU) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
09:35-10:00 Djurvälfärd kopplad till odlingsmiljön - fokus på odlingsmiljöns faktorer (GU) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
10:00-10:30 Fika
10:30-10:55 Djurvälfärd kopplad till odlingsmiljön – fokus hjärt-och kärlproblematik (SLU) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
10:55-11:15 Foder, stress och tarmhälsa (GU) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
11:15-11:30 Bensträckare och frågor
11:30-12:00 Djurhållning och slakt – minimering av stress (SLU) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
12:00-12:30 Bedömning av hälsa och välfärd i odlingen – visuella välfärdsindikatorer (GU) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
12:30-13:30 Lunch
13:30-15:15 Sjukdom (patologi): fokus på laxfisk, de vanligaste produktionssjukdomarna och hur de skiljs åt, antibiotika/antibiotikaresistens/nya preparat, (virus), vacciner, biverkningar, Del 1 (SVA) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
Del 2
(SVA) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
15:15-15:45 Fika
15:45-17:30 Gruppövning: identifiera viktiga symtom och fundera på åtgärder (SVA)
18:30- Middag

Dag 3 (23 nov)
08:30-09:30 Sjukdom (patologi): reagera på konstiga symtom, anmälningspliktiga sjukdomar, Del 1 (SVA) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
09:30-10:00 Fika
10:00-11:00 Sjukdom (patologi): fortsättning, Del 2 (SVA) Presentation, PDF + Inspelad föreläsning
11:00-11:30 Kursutvärdering, sammanfattning och avslutning (NKfV)
11:30-12:30 Lunch


Mer information om kursen:

Syftet med kursen är att erbjuda kompetensutveckling inom områdena förebyggande fiskhälsa, fiskvälfärd, biosäkerhet (inkl. import), fiskhälsa och smittskydd. Vidare bidrar kursen till att främja samverkan och dialog mellan entreprenörer och odlare – de som praktiskt arbetar med fisken i odling – forskare och myndigheter.

Kursen motsvarar nivåmässigt kursen "Djurvälfärd med utgångspunkt från branschriktlinjerna i Odlad med omtanke" som anordnades av NKfV med flera, 2019 i Uppsala, men kommer att uppdateras utifrån ny forskning inom området och ytterligare fokusera på det förebyggande hälsoarbetet och biosäkerhet.

Kursen kommer att ta utgångspunkt i branschriktlinjerna "Odlad med omtanke – branschriktlinjer för svensk fiskodling", som är under uppdatering av Matfiskodlarna. Dessutom kommer kursen att bygga vidare på kapitlen "Fiskens anatomi och fysiologi samt fiskhälsa och smittskydd" inom grundkursen för fiskodlare som för första gången hölls under 2 dagar i Umeå, vintern 2023.

Föreläsningar kommer att varvas med diskussioner och gruppövningar. Föreläsare kommer att vara forskare från Göteborgs universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och andra universitet/forskningsinstitut, Matfiskodlarna, SVA, Jordbruksverket, samt experter från andra myndigheter/organisationer.

Arrangörer är Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk (NKfV) tillsammans med SWEMARC, SLU Aquaculture, Matfiskodlarna och SVA.