Djurvälfärd med utgångspunkt från branschriktlinjerna i Odlad med omtanke

Ta del av föreläsningar och presentation från kursen om Djurvälfärd som hölls 27-29 mars 2019 i Uppsala

Kursen samlade 50 deltagare och vid lanseringen av branschriktlinjerna under kursens första dag var vi närmare 80 personer. Det var intensiva men trevliga och lärorika dagar! Tack till alla föreläsare och till alla deltagare för ert engagemang!

Kursen om djurvälfärd i Uppsala 27-29 mars samlade 50 deltagare och vid lanseringen av branschriktlinjerna under kursens första dag var vi närmare 80 personer. Det var intensiva men trevliga och lärorika dagar! Tack till alla föreläsare och till alla deltagare för ert engagemang!

Inspelade föreläsningar från kursen om djurvälfärd i Uppsala 27-29 mars 2019 finns nu HÄR.

Här finns de presentationer som visades under kursen:

  • Introduktion till kursen samt till Odlad med Omtanke
  • Bakgrunden och idén till fiskodlingens code of practice
  • Presentation av fiskodlingens branschriktlinjer och Odlad med Omtanke
  • Branschriktlinjerna och fiskvälfärd
  • Grundläggande om fiskars anatomi kopplat till välfärd, samt Utfodring och välfärd
  • Fiskvälfärd och nya fodermedel
  • Tarmhälsa kopplat till foder och stress - fysiologiska välfärdsindikatorer, del1
  • Tarmhälsa kopplat till foder och stress - fysiologiska välfärdsindikatorer, del2
  • Välfärdsindikatorer för att bedöma välfärd och hälsa i odlingen – visuella välfärdsindikatorer
  • Skötsel när det gäller djurhållning, hantering, märkning, sortering, transport av levande fisk – minimera stress
  • Slakt (bedövning, avlivning)

Här finns det instuderingsmaterial som skickades ut inför kursen:


KURSEN SYFTE
Att med utgångspunkt i "Odlad med omtankes" nya branschriktlinjer ha djurvälfärd som fokus för föreläsningar och diskussioner. Välmående fiskar är grunden för en effektiv och hållbar produktion.

MÅLGRUPP
Fiskodlare i första hand, myndighetsföreträdare som hanterar vattenbruksfrågor i andra
hand.

KURSBESKRIVNING
Vid kursens inledning ges en bredare introduktion till "Odlad med omtankes" branschriktlinjer genom presentationer och diskussioner. Därefter fokuseras utbildningen (föreläsningar och diskussioner) på några av de ämnesområden som
påverkar fiskarnas välfärd, bl.a.:

  • Djurvälfärd när det gäller anläggning och utrustning, djurtäthet, vattenkvalitet och – temperatur, ljus och skuggning, strömsättning
  • Skötsel och djurhållning; hantering, märkning, sortering och transport av levande fisk – med fokus på minimering av stress
  • Foder och utfodring kopplat till fiskens välmående och tillväxt
  • Slakt (bedövning, avlivning)
  • Välfärdsindikatorer för att bedöma välfärd och hälsa


KURSENS UPPLÄGG och INNEHÅLL
Utbildningen är en s.k. hybridkurs, med en förberedande nätbaserad del då kursdeltagarna kommer att erbjudas instuderingsmaterial som förberedelser inför själva utbildningsdagarna, som är förlagda till Park Inn by Radisson Uppsala och startar med lunch den 27 mars och avslutas efter lunch den 29 mars. Under utbildningsdagarna varvas föreläsningar med gruppdiskussioner. Lärarna som deltar är experter från universitet, samt företrädare för vattenbruksbranschen. Introduktionen av branschriktlinjerna under eftermiddagen den 27 mars har en bredare målgrupp och en separat inbjudan kommer att gå ut till bl.a. politiker, myndighetsrepresentanter och NGOs.

Arrangörer: Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk (NKfV) tillsammans med Swemarc, SLU Aquaculture och Matfiskodlarna

Kursen är en av fyra inom projekt Akvakompetens som finansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden.